Dags att ta bort dubbdäck

Det är nu mindre än två veckor kvar tills dubbdäck inte längre får användas på de flesta fordon. Datumet för sista dagen däcken får användas är 15 april, vilket i år är en måndag. Det kan därför vara bra ifall man är väl förberedd genom att boka tid för däckbyte redan i början av april (eller slutet av mars). Då slipper man bekymret om att alla tider är uppbokade.

Att köra med dubbdäck när det inte är säsong för det är varken bra för väglaget eller för miljön. Så det är positivt att det är lagstadgat att man inte får köra med däcken under den perioden. Det som händer med väglaget är att det rivs upp av de grova dubbarna. I och med att asfalt rivs upp, släpps också partiklar ut i luften, vilket är skadligt för både miljön och livet runtomkring.

Skulle ni mot förmodan också köra mycket släpvagn så tänk på att däcken på den dessa också måste bytas. De ska vara likadana som de på fordonet.

Skulle man bli sedd av polisen med dubbdäck under perioden som dessa är förbjudna är straffet böter på minst 500 kronor. Kan vara så att det blir dyrare ifall man blir tagen för brottet flera gånger under en kortare period.

Så ring er närmaste MC-verkstad så snart det bara går, kontakta dem online går också. Vissa verkstäder som exempelvis https://mcteam1.se/ har till och med gjort det möjligt att ringa dem direkt från deras egna hemsida.

Nästa gång man får sätta på dubbdäck på bilen, hojen eller vad man kan tänkas köra är den 1 oktober i år. Om man ska åka upp till Norrland där de har snö stora delar av senvåren så kan man ta med sig reservdäck och byta när man är där. Då det hårda vinterväglaget som kan uppstå kräver att man har rätt sorts däck.