Lastnät för släpvagn

Varför och när ska du använda ett lastnät till din släpvagn? Kanske äger du inte ens ett lastnät utan funderar på vart du på bästa sätt ska införskaffa dig ett. Vi kan börja med när du enligt lag faktiskt måste använda ett lastnät (förutom att det är bra för att det håller lasten på plats). Ett lastnät ska förhindra att något av din last åker av släpet vid transport. Onödigt kanske du tänker, men det är faktiskt inte helt ovanligt att det sker. Om du kör till exempel grenar och ris i en öppen släpkärra så måste du ha lastnät. Det är lätt att förringa nyttan som ett lastnät faktiskt ger. Det finns många exempel på saker som har flugit av en öppen släpkärra i farten och kanske till och med skadat annan egendom eller person. Du kan också använda ett lastnät till att hålla nere volymen, särskilt om det är lätta och flygiga saker du ska lasta. Om du inte finner det du önskar när du säker på ”lastnät” så kan du alltid prova att skriva ”säkerhetsnät” som är en annan benämning av lastnät.

Elastiska lastnät

Om du lastar något med stor volym och som är relativt lätt, så kan du behöva ett lastnät som håller lasten på plats så den inte flyger runt. Då kan det passa bra med ett elastiskt nät som har en hög spänst och detta får en lätt last att ligga still på släpvagnen under färd. Det kan som exempel vara om du kör med tomma kartonger som är ganska lätta och kanske samtidigt lite otympliga. Att tänka på när du väljer lastnät är att du inte kan kräva att ett lastnät skyddar tung last från att röra sig. Detta kräver troligtvis att du kompletterar med spännband över lasten. Välj ett lastnät som är av hög kvalitet så du inte utsätter din last i onödan för skador (eller annan egendom). Ett lastnät av sämre kvalitet kan lättare trasas sönder av saker med vassa hörn och även få sämre funktionalitet vid kallare väder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: 9ra