Bäst ljus – xenon, halogen eller LED?

Vad är det egentligen för skillnad på de vanliga halogenljusen och xenonljus? Många tycker att xenonljusen är oslagbara, dom avger ett vitare ljus som gillas av en del förare. De vanliga halogenlamporna ger oftast ett lika långt ljus som xenonlamporna så det är färgen i ljusen som skiljer dom åt. Trots att det normalt är dyrare att köpa xenonlampor så vill många absolut ha det, men ibland blir det en kostnadsfråga som avgör. Bestämmer du dig för att byta dina vanliga lampor mot xenon kan du beställa ett xenonkit, det innehåller allt som du behöver för att konvertera dina vanliga halogenlampor till xenonljus. Kanske behöver du också andra lamphållare till xenonljusen och förlängningskablar om du nu har tänkt placera xenonballasterna långt ifrån lamporna.

Xenonlampor ger bäst ljus

Vad ska man då välja för lampor – halogen, xenon eller LED? ”Vi bilägare” har gjort en test när det gäller detta och konstaterar att de tycker att xenonlampor ger det bästa ljuset.

Ett xenonljus är oerhört effektivt, men du ska tänka dig för innan du skaffar det. Kör du mycket på landsvägar där du ofta är själv är det jättebra med xenonljus. Men bor du i tätbebygda områden eller kör mycket på motorvägar är det definitivt överkurs med xenonljus, eftersom de är så oerhört starka så måste du blända av i god tid vid varje möte. Ett xenonljus är tillräckligt starkt för att blända mötande bilar med risk för att dessa kör av vägen.

LED-lampor

LED-lampor är framtidens lampor, i alla fall om man ska tro vad som skrivs. Kanske är det så fördelaktigt med LED framöver så att vi alla kommer att gå över till det, men för tillfället så finns det andra alternativ till extraljus som är mycket mer effektiva. Vid testet klarade inte LED-belysningen av att ge den ljusbild som behövs. LED-lamporna ger ett brett och högt ljus men dåligt ljus på längden.

Resultatet av testen blev helt enkelt att för folk som bor i mer tätbefolkade områden så räcker det med halogenlampor, medan de som bor mer avsides helt klart gynnas av att ha xenonbelysning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: 4na